събота, 22 март 2008 г.

За четките и хората...


Покраи доскорошните ми извънкласни занимания имах възможността да се запозная в детаили с актуалните възможности и култура на хората по отношение на пазаруването-пазаруването в супермаркет на ежедневни неща-храна,дребна козметика,тоалетна хартия,алкохол и т.н.Общуването с клиенти, макар и за няколко минути,разглеждането на закупените от тях стоки,ми даде възможност да съпоставя,да се изненадам и ядосам...Ядосах се супер ниската култура на хората по отношение на здравето им,на грубото отказване от възможността да получат информация,която да им даде шанс да са по-здрави,да харчат по-малко и за по-стойностни неща.По-конкретно-за страха от зъболекари и за реалното желание да имаш по-здрави зъби:срещнах хора,които се страхуват от зъболекар,но си купуват четка за зъби за 1лев и 5 вида салам за 30лева,срещнах майки,които не мият зъбите на децата си до 3-4 годишна възраст и на въпроса „защо?” отговарят „ми то не ми дава”,а устите на същите тези деца са пълни с кариеси и рушащи се зъби,срещнах деца на 11-12 години,които дъвчат четката си за зъби и не знаят как се използва тя,срещнах млади господа които се учудваха ,че една четка за зъби може да струва „3 кинта”!И такива бяха не един и двама,а повечето от хората.Дано и вие не сте сред тях.Уважавам правото на избор на хората,но отказвам да срещам глупостта в това отношение на всяка крачка.Ето няколко факта:
-60%от почистването на устната кухина се осъществява от четката ,40% се падат на пастата.
-кървенето на венците е проблем,които може да има различна етиология,но може да бъде облекчен от подходяща паста,вода за уста и четка с меки и заоблени влакна.
-означението soft/medium/hard е универсално за всички марки четки и показва твърдостта на влакната им.
-още с появата на първото млечно зъбче в устата на бебето,се появява и задължението на майката да го почиства старателно с подходящи четка и паста,ако разбира се тя иска да го предпази от кариес и детето да има здрави зъби.
-различни заболявания и възпаления на млечните зъби оказват траини поражения върху постоянните.
-дъвченето на дъвка 15минути след всяко хранене доказано намалява риска от кариес.
-намаляването на честотата на прием на лепкави храни и въглехидрати намалява риска от кариес.
-ползването на паста за зъби с флуор намалява риска от кариес.
-анти-плака ефекта не е качество на пастата,а нейно основно предназначение.
Ползването на качествена четка и паста,конци и вода за уста ви предпазва от кариес и други заболявания на устната кухина и ви спестяват пари и неприятни емоции от стоматологични манипулации,не ги подценявайте!



1 коментар:

Анонимен каза...

Съжалявам , че го откривам толкова късно . Изключително приятно и остроумно написано . Много професионални познания . Поздравления .